Τι είναι τελικά σημαντικότερο για την απώλεια βάρους;

Τι είναι τελικά σημαντικότερο για την απώλεια βάρους;

Της Ελίνας Χαλόφτη

 

Η απώλεια βάρους είναι ένα από τα πιο φλέγοντα θέματα που μας απασχολεί καθημερινά. Απειρες έρευνες, μαγικές δίαιτες, σκευάσματα, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης μας βομβαρδίζουν με πληροφορίες και υποσχέσεις προκειμένου να επιτύχουμε μια γρήγορη και εύκολη απώλεια βάρους.

Τι είναι αυτό όμως που τελικά μας βοηθάει πραγματικά να χάσουμε βάρος και να το διατηρήσουμε;

Είναι γεγονός πως στην προσπάθεια για απώλεια λίπους η άσκηση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Αλλά τι γίνεται με τη διατροφή;

Η κατανάλωση συγκεκριμένων θερμίδων την ημέρα ή η άσκηση με ημερήσιες καύσεις θερμίδων φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Με το πρώτο σενάριο υποτίθεται ότι η απώλεια βάρους μπορεί να επιτευχθεί μειώνοντας μόνο τις προσλαμβανόμενες θερμίδες, ενώ το δεύτερο σενάριο υποθέτει ότι καταναλώνονται ελεύθερες θερμίδες αλλά καίγονται μέσω της άσκησης.

Είναι επιστημονικά αποδεκτό ότι η διατροφή είναι πιο σημαντική από την άσκηση για την απώλεια βάρους, αφού έρευνες δείχνουν πως η απώλεια βάρους στηρίζεται κατά 80% στη διατροφή και κατά 20% στην άσκηση.

Πώς όμως καταλήγουμε σε αυτό το συμπέρασμα;

Κατά γενική ομολογία ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου η αύξηση βάρους είναι πιο σύνηθες φαινόμενο από την απώλεια βάρους.

Τα δελεαστικά σνακ και το γρήγορο φαγητό υπάρχουν παντού.

Το πρόβλημα σε αυτό είναι ότι η κατανάλωση τέτοιου είδους θερμίδων χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να ισορροπήσει την απώλεια βάρους μέσω της άσκησης.

Ετσι είναι ευκολότερο να αποφύγουμε την κατανάλωση περιττών θερμίδων σε πρώτο χρόνο παρά να προσπαθήσουμε να τις χάσουμε αργότερα μέσω της άσκησης. Κανείς δεν έχει χρόνο να ασκηθεί επιπλέον 30 λεπτά κάθε φορά που τρώει ένα ανθυγιεινό σνακ. Είναι ευκολότερο να προσέξουμε τι θα καταναλώσουμε παρά να αυξάνουμε όλο και περισσότερο την ένταση και τον χρόνο της άσκησης.

Οταν λοιπόν υπερεκτιμούμε την καύση θερμίδων από τη δραστηριότητα και υποτιμούμε την κατανάλωσή τους είναι σαν να υπονομεύουμε ακούσια τη διαδικασία της απώλειας βάρους.

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η ποιότητα της έξτρα τροφής που θα καταναλώσουμε, αλλά στην παρούσα φάση πρέπει να δώσουμε σημασία εξίσου και στην ποσότητα.

Δεδομένου ότι η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην απόδοση της προπόνησής μας, μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά θα έχει σίγουρα αρνητικές επιπτώσεις στην ικανότητά μας να ασκηθούμε.

Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που η διατροφή υπερνικά την άσκηση στη διαδικασία της απώλειας βάρους.

Αρα μια δίαιτα προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε ατόμου ξεχωριστά, συνδυασμένη με άσκηση, είναι η καλύτερη επιλογή με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Οταν η άσκηση συνδυαστεί σωστά, μπορεί να μειώσει το αίσθημα της πείνας και της στέρησης, έχοντας έναν επιπλέον ρυθμιστικό παράγοντα στη διαδικασία της απώλειας βάρους.

Σίγουρα χρειάζεται αποφασιστικότητα για να επιτευχθεί ο στόχος, αλλά το κλειδί για την επιτυχία βρίσκεται σε έναν ισορροπημένο συνδυασμό που κάνει εξίσου ευχάριστη τη διαδρομή με τον προορισμό.

Αν λοιπόν και για εσάς η απώλεια βάρους είναι κάτι περισσότερο από το να μειώνονται οι αριθμοί στη ζυγαριά, συνδυάστε τη διατροφή με οποιαδήποτε μορφή άσκησης, κερδίζοντας σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως ορθή καρδιακή λειτουργία, ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αλλά και ψυχική υγεία.

Η άσκηση ανεβάζει τα επίπεδα των ενδορφινών στο σώμα, ορμόνες που προκαλούν χαρά, και έτσι μπορούμε ακόμα ευκολότερα να ακολουθήσουμε και να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα διατροφής.

Ο ισορροπημένος συνδυασμός διατροφής και άσκησης θα βοηθήσει περισσότερο να χάσουμε βάρος αλλά και μακροπρόθεσμα να το διατηρήσουμε.

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού διατροφικού πλάνου θα συμβάλει μελλοντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην επίτευξη της μακροζωίας, μεγιστοποιώντας έτσι και τα σημαντικά οφέλη της άσκησης.

  • Date 14 Δεκεμβρίου 2017
  • Tags Αθλητική Διατροφή, Γενικά, Ζωή και Υγεία, Παχυσαρκία και απώλεια βάρους