Πώς να τρώτε υγιεινά εκτός σπιτιού

Πώς να τρώτε υγιεινά εκτός σπιτιού

Της Δρ. Βλαχάβα Μαρίας

 

Πολλοί επιλέγουν να τρώνε κάτι απ’ έξω από φούρνο, καφετέρια ή εστιατόριο κάποια ή κάποιες φορές τον μήνα. Είτε είναι ένα τοστ/κουλούρι και ένας καφές από τον φούρνο στη γωνία είτε ένα γεύμα σε ένα ωραίο εστιατόριο, ταβέρνα ή τσιπουράδικο, το ότι δεν μαγειρεύετε το φαγητό σας εσείς οι ίδιοι το καθιστά δυσκολότερο στο να κοντρολάρετε το τι και το πόσο θα φάτε. Είναι λοιπόν αναγκαίο (και μάλιστα όσο περισσότερο προμηθεύεστε φαγητό απ’ έξω), να κάνετε έξυπνες διατροφικές επιλογές.

Νά ορισμένες συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν:

● Φροντίστε η έξοδος για φαγητό να είναι νωρίς το μεσημέρι ή νωρίς το βράδυ ώστε να έχει ο οργανισμός σας τον απαραίτητο χρόνο πέψης της τροφής.

● Φάτε την ίδια ποσότητα που θα τρώγατε στο σπίτι και αν η μερίδα είναι τεράστια ζητήστε από τον σερβιτόρο να σας τυλίξει τη μισή προτού ξεκινήστε να τρώτε! Αν ξεκινήσατε ήδη να τρώτε, ζητήστε το περισσευούμενο φαγητό να το πάρετε σπίτι σας.

● Μη ντραπείτε να ζητήσετε ένα πιάτο ειδικά προετοιμασμένο όπως εσείς το θέλετε (π.χ. κάτι να γίνει ψητό ή στο φούρνο αντί τηγανητό, ή με λιγότερο ελαιόλαδο αντί βούτυρο/ μαργαρίνη, ή με καθόλου αλάτι την ώρα του μαγειρέματος ). Αν δεν γίνεται κάτι από τα παραπάνω, ζητήστε επιπλέον επιλογές από τον σερβιτόρο μέχρι να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει.

● Πάρτε ό,τι θέλετε παραγγέλλοντας à la carte (κάθε πράγμα ξεχωριστά). Ετσι μπορείτε να έχετε σαλάτα στο πιάτο σας ή λαχανικά/ρύζι στον ατμό, ένα φιλέτο κοτόπουλο χωρίς σος κ.λπ.

● Ζητήστε τις σος, το βούτυρο, τη μαγιονέζα, την κέτσαπ σε ξεχωριστό μπολάκι στο «πλάι» του πιάτου ή ζητήστε να μην μπουν καθόλου.

● Μην τρώτε ασυνείδητα. Ζητήστε το ψωμί να έρθει μαζί με το σερβίρισμα του φαγητού και όχι εξαρχής, οπότε δεν θα χορτάσετε με ψωμί και μάλιστα λευκό! Ή, αλλιώς, επιστρέψτε το καλάθι του ψωμιού στον σερβιτόρο αφού πάρετε τη φέτα σας.

● Ξεκινήστε με σαλάτα φρέσκια πράσινη ή ανάμεικτη εποχής ή βραστή ή με κάποιο ορεκτικό με βάση τα λαχανικά π.χ. μελιτζάνα ψητή ή μανιτάρια ή ψητά λαχανικά. Ζητήστε να προσθέσετε εσείς στο τραπέζι τις σος, το λάδι, το ξίδι/λεμόνι, το αλάτι.

● Η μεσογειακή κουζίνα έχει αρκετές υγιεινές επιλογές φαγητού. Προσπαθήστε να προτιμήσετε κάτι σε ψάρι ψητό ή θαλασσινά, όσπριο, λαδερό λαχανικό, ζυμαρικά ολικής άλεσης με τόνο/σολομό χωρίς κρέμα γάλακτος αλλά με σάλτσα ντομάτας/ λαχανικών εποχής και ελαιόλαδο.

● Αν δοκιμάζετε καινούργιες κουζίνες οι πιο υγιεινές που περιλαμβάνουν ποικιλία φρούτων και λαχανικών είναι η ασιατική, η γιαπωνέζικη, της Μέσης Ανατολής, ακόμη και το ταϊλανδέζικο φαγητό. Αν δεν γνωρίζετε, ζητήστε από τον σερβιτόρο να σας υποδείξει πιάτα με χαμηλά κορεσμένα λίπη και πολλά λαχανικά και φυτικές ίνες.

● Αν κανένα από τα κυρίως γεύματα του μενού δεν αρμόζει με το Διατροφικό σας πλάνο, παραγγείλετε κάτι από τα ορεκτικά μαζί με μια σαλάτα ή ψητά λαχανικά/ μανιτάρια.

● Αν φτιάχνετε ένα σάντουιτς, βάλτε του πολλά λαχανικά: αντί για μπέικον, λουκάνικο ή άλλα αλλαντικά βάλτε μαρούλι, ντομάτα, ελιές, πιπεριά κόκκινη/πράσινη, καλαμπόκι σε ψωμάκι πολύσπορο ή ολικής

● Το αλκοόλ με μέτρο. 1 ποτηράκι κρασί (λευκό ή κόκκινο) ή μπίρα είναι αρκετό για να συνοδεύσει το φαγητό σας. Ετσι γλιτώνετε θερμίδες ώστε να δοκιμάσετε και από το επιδόρπιο του γεύματος!

● Μοιραστείτε το επιδόρπιο με την υπόλοιπη παρέα σας. Αποφύγετε να πάρετε ατομική μερίδα γλυκού. Κατ’ αυτόν τον τρόπο και θα δοκιμάσετε γλυκό (1-2 κ.σ.) και θα γλιτώσετε τον οργανισμό σας από περιττές θερμίδες ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών.

Αν ακολουθείτε συγκεκριμένο Πλάνο Διατροφής ζητήστε ένα πιάτο ποικιλίας φρούτων ή φρουτοσαλάτα αντί γλυκού.

Πιο συνοπτικά, μπορούμε και έκτος σπιτιού να κάνουμε υγιεινές διατροφικές επιλογές. Γεμίστε το μισό πιάτο σας με σαλάτα (και φρούτο για επιδόρπιο), το ¼ του πιάτου σας με πρωτεΐνη (άπαχο κόκκινο κρέας, ψάρι, κοτόπουλο ή όσπρια) και το άλλο ¼ με υδατάνθρακες (ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, καλαμπόκι ή ψωμί ολικής άλεσης). Θυμηθείτε πως εσείς έχετε τον έλεγχο του πιάτου σας!

  • Date 30 Απριλίου 2018
  • Tags Γενικά