Δρ Μαρία Βλαχάβα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μαρία Βλαχάβα

Η Μαρία Βλαχάβα γεννήθηκε στο Βόλο και απέκτησε το βασικό της πτυχίο στην επιστήμη της Διατροφής & Διαιτολογίας από το Τεχνολογικό Ίδρυμα Κρήτης το 2004. Το 2006 απέκτησε τον μεταπτυχιακό της τίτλο στην Διατροφή του Ανθρώπου με ειδίκευση στη Δημόσια Υγεία (με διάκριση) στο Glasgow University, στην Γλασκώβη, Σκωτίας.

Το 2010 απέκτησε τον διδακτορικό της τίτλο από το University of Southampton,στο Σαουθάμπτον, Αγγλίας ερευνώντας την επίδραση της Διατροφής (ω-3 λιπαρά οξέα) στην Εγκυμοσύνη, το Θηλασμό και την πρώτη Βρεφική Ηλικία στο Ανοσοποιητικό σύστημα (ατοπική νόσο-αλλεργίες) των νεογνών (μέχρι τους 6 μήνες ζωής).

Ερευνητικά της ενδιαφέροντα έχουν αποτελέσει διάφορα πεδία της Διατροφής όπως πειραματικές μελέτες διατροφικής παρέμβασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θηλασμού, βρεφικής ηλικία, παιδικής ηλικία, αλλεργίες και ατοπική νόσος, ω-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, διατροφή (κατανάλωση κόκκινου κρέατος) και καρκίνος παχέος εντέρου, επίδραση αερόβιας άσκησης σε μεταβολικούς δείκτες χρόνιων παθήσεων (καρδιαγγειακά, καρκίνος), παχυσαρκία, διατροφική αξιολόγηση και σωματομετρικές αναλύσεις εγκύων σε όλα τα τρίμηνα εγκυμοσύνης και μετά-εγκυμοσύνης, σύσταση σώματος νεογνών.

Από το 2006 έως το 2010 αποτέλεσε εργαστηριακό συνεργάτη στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον της Αγγλίας (Faculty of Medicine,Institute of Developmental Sciences-Human Nutrition) όπου απέκτησε εμπειρία και σε εργαστηριακές αναλύσεις αίματος, βιοχημικές αναλύσεις αίματος, απομόνωση και ανάλυση λεμφοκυττάρων ( ELISA,CBA, Flow Cytometry), καλλιέργεια κυττάρων, προετοιμασία ιστών για ανάλυση, ανάλυση λιπαρών οξέων με αέρια χρωματογραφία.

Εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές. Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή και παγκόσμια επιστημονικά συνέδρια Διατροφής και Ανοσολογίας-Αλλεργίας με βραβεία. Από το 2012 εργάζεται ως ιδιώτης Διατροφολόγος-Διαιτολόγος στο προσωπικό της γραφείο στο Βόλο και το ακαδημαϊκό έτος 2012-13 εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο ΤΕΙ Λάρισας (παράρτημα Καρδίτσας), στο Τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας.