Το αλκοόλ και η επόμενη μέρα

Το αλκοόλ και η επόμενη μέρα

Η πιο κοινή φράση που λέμε μετά από ένα βράδυ που ήπιαμε λίγο περισσότερο είναι: «Αυτή είναι η τελευταία φορά, δεν θα πιώ τόσο πολύ ξανά». Αυτό συμβαίνει γιατί ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα συμπτώματα της κατάχρησης του αλκοόλ τα οποία δεν είναι ευχάριστα σε κανέναν.

Αυτά, εμφανίζονται την επόμενη μέρα και συνήθως είναι: δυνατός πονοκέφαλος, κόπωση, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, στομαχόπονος, ευαισθησία στο φώς και το θόρυβο. Ο πάσχων ζαλίζεται, είναι ανήσυχος, καταθλιπτικός ή οξύθυμος. Ο πονοκέφαλος, συνήθως ξεκινάει αρκετές ώρες μετά την λήψη αλκοόλ όταν τα επίπεδά του στο αίμα πέσουν και τα υπόλοιπα συμπτώματα υποχωρήσουν.

Το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση που οδηγεί σε πονοκέφαλο και ξηροστομία. Επίσης, ερεθίζει άμεσα το στομάχι και το έντερο συμβάλλοντας στην εμφάνιση στομαχόπονου ή πιθανόν και εμετού. Η εφίδρωση, η διάρροια και ο εμετός που μπορεί να συνοδεύουν ένα hangover, προκαλούν πρόσθετη απώλεια υγρών και ανισορροπία ηλεκτρολυτών.

Όταν μεταβολίζεται το αλκοόλ, δεν επιτρέπει στο ήπαρ να παράγει γλυκόζη και μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα προκαλώντας ζάλη και έλλειψη ενέργειας. Επίσης το αλκοόλ διαταράσσει τον ύπνο καθιστώντας τον μη ποιοτικό και έτσι επέρχεται κόπωση.

Άλλοι παράγοντες που οδηγούν σε hangover:

η ανάμιξη διαφορετικών αλκοολούχων ποτών
η ανάμιξη αλκοολούχων ποτών και ναρκωτικών
άτομα με οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού έχουν αυξημένη ευπάθεια
Έχει βρεθεί ότι το τζίν και η βότκα είναι ποτά, που οι ουσίες που περιέχουν, προκαλούν λιγότερους πονοκεφάλους. (1)

Αντιμετώπιση hangover
Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μετά από 8-24 ώρες, κάποιες συμβουλές είναι οι εξής:

η λήψη σύνθετων υδατανθράκων (ψωμί, κράκερ, παξιμάδι, πατάτα κτλ.) για την καταπολέμηση των χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, πιθανά και την ναυτία
ο ύπνος, μπορεί να μειώσει την κούραση
η κατανάλωση μη αλκοολούχων και χωρίς καφεΐνη ποτών όπως νερό ή χυμοί μπορεί να καταπολεμήσουν την αφυδάτωση και να αυξήσουν την παραγωγή ούρων
η λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως αντιόξινα για την ανακούφιση από τη ναυτία και το στομαχόπονο, η ασπιρίνη για την μείωση πονοκεφάλου και μυϊκών πόνων
Ιδιαίτερη προσοχή στη λήψη φαρμάκων θα πρέπει να έχουν αυτοί που καταναλώνουν πάνω από 3 ποτά την ημέρα, αποφεύγοντας τα παυσίπονα και τα αντιπυρετικά, διότι μπορεί να εμφανίσουν αυξημένο κίνδυνο ηπατικής βλάβης και στομαχική αιμορραγία

Μπορεί λοιπόν το αλκοόλ να φτιάχνει την διάθεση και να είναι μια συνήθεια στις εξόδους μας όμως θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και με την ανεκτικότητα που έχει ο κάθε ένας σε αυτό.

Βιβλιογραφία

(1) Wagenaar A, O’Malley P, LaFond L, (2001). Lowered legal blood alcohol limits for young drivers: effects on drinking, driving, and driving-after-drinking behaviors in 30 states. Am J Pub Health.91(5): 801-804.
Insel P, Turner R E, Ross D, (2004). Nutrition Second Edition. American Dietetic Association. Removing Alcohol from Circulation: 290-292.

  • Date 15 Μαΐου 2017
  • Tags Γενικά