Διατροφή πριν την εγκυμοσύνη

Διατροφή πριν την εγκυμοσύνη

Η διατροφή πριν από τη σύλληψη αποτελεί σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει άμεσα την έκβαση της εγκυμοσύνης. Παράγοντες όπως το βάρος σε σχέση με το ύψος καθώς και η διατροφή της μητέρας, μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο τόσο στην υγεία της μητέρας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και στην υγεία του αναπτυσσόμενου εμβρύου της.

Οι λιποβαρείς γυναίκες είναι πιο πιθανό να γεννήσουν μικρά μωρά, ακόμα και αν το βάρος που θα προσλάβουν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ίδιο με αυτό που έχουν προσλάβει γυναίκες φυσιολογικού βάρους. Σε γενικές γραμμές η διατροφή μια γυναίκας που επιθυμεί να συλλάβει πρέπει να χαρακτηρίζεται από ποικιλία τροφίμων και θρεπτικών συστατικών και θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ισορροπημένη. Έτσι η διατροφή αυτή είναι καλό να αποτελείται από :

Σιτηρά : Τρόφιμα που παρασκευάζονται από σιτάρι, ρύζι, βρώμη, κριθάρι. Το ήμισυ της πρόσληψης των σιτηρών να προέρχεται από προϊόντα ολικής αλέσεως καθώς περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες.

Λαχανικά και Φρούτα: Τουλάχιστον 5 μερίδες της καθημερινής διατροφής να προέρχεται από μία ποικιλία λαχανικών, συμπεριλαμβανομένων αυτών με έντονα χρώματα όπως σκούρο πράσινο, πορτοκαλί και κόκκινο, καθώς επίσης και των αμυλούχων λαχανικών. Μία μερίδα λαχανικών αντιστοιχεί ανάλογα με το λαχανικό από ½ – 1 φλιτζάνι. Για παράδειγμα 1 μερίδα μπρόκολο ισοδυναμεί με ½ φλιτζάνι. Η συνολική κατανάλωση φρούτων πρέπει να είναι γύρω στις 4-5 μερίδες φρούτων. Η ποσότητα των μερίδων σε αυτή την περίπτωση ποικίλει ανάλογα με το φρούτο. Για παράδειγμα 1 μερίδα μήλο είναι 1 μέτριο μήλο γύρω στα 110 γρ. Τα φρούτα μπορεί να είναι φρέσκα, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα.

Γαλακτοκομικά : Στόχος στα γαλακτοκομικά είναι να καταναλώνονται 3 μερίδες περίπου την ημέρα προερχόμενες από προϊόντα χαμηλών σε λιπαρά, τα οποία είναι πλούσια σε ασβέστιο και πρωτεΐνη αλλά και για να γίνεται και η απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών.

Επίσης ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίνεται σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως:

Φυλλικό οξύ: Χρειάζεται συμπλήρωμα τουλάχιστον 1 μήνα πριν την εγκυμοσύνη όταν η γυναίκα προγραμματίζει την σύλληψη. Επίσης καλό θα είναι να λαμβάνεται μια επιπλέον πρόσληψη μετά την διακοπή της έμμηνου ρύσης και μέχρι την 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, αλλά πιο ευεργετικό είναι κατά την διάρκεια των πρώτων 28 ημερών μετά την σύλληψη καθώς βοηθά στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Πηγές φυλλικού οξέως είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, τα εσπεριδοειδή και εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού.

Σίδηρος : Πολλές γυναίκες έχουν χαμηλά αποθέματα σιδήρου λόγω της εμμηνόρροιας και μιας διατροφής χαμηλής σε σίδηρο. Οι καλά κτισμένες αποθήκες σιδήρου βοηθούν στην προετοιμασία του σώματος της μητέρας για τις ανάγκες του εμβρύου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πηγές σιδήρου είναι τα κρέατα όπως μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, αλλά και τα εντόσθια ( ιδιαίτερα το συκώτι ). Επίσης ορισμένα ψάρια και θαλασσινά όπως οι σαρδέλες, οι αντσούγιες, τα κυδώνια, τα μύδια και τα στρείδια. Τα όσπρια, τα φυλλώδη λαχανικά, το ψωμί ολικής αλέσεως και τα εμπλουτισμένα με σίδηρο άσπρο ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι , αποτελούν καλές πηγές σιδήρου. Για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου προσπαθήστε να καταναλώνετε μαζί με τα γεύματα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C ένα ποτήρι φρέσκο χυμό , σαλάτα λάχανο ή μπρόκολο , ενώ αποφεύγετε να καταναλώνετε πολύ κοντά με τρόφιμα που είναι πλούσια σε ασβέστιο, όπως τα γαλακτοκομικά.

Ασβέστιο : Η προετοιμασία για την εγκυμοσύνη περιλαμβάνει την δημιουργία υγειών οστών. Καθώς στην μετέπειτα εγκυμοσύνη το έμβρυο μπορεί να αντλήσει το ασβέστιο που χρειάζεται από αποθέματα της μητέρας με κίνδυνο την εμφάνιση οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή.

 

Βιβλιογραφία
1. Lassi ZS, Salam RA, Haider BA, Bhutta ZA. Folic acid supplementation during pregnancy for maternal health and pregnancy outcomes.Cochrane Database Syst Rev 2013 Mar 28;3: CD006896
2. Lumley J, Watson L, Watson M, et al. Periconceptional supplementation with folate and/or multivitamins for preventing neural tube defects.Cochrane Database Syst Rev 2001; CD001056
3. Anderson AS (2001) Pregnancy as a time for dietary change?Symposium on ‘Nutritional adaptation to pregnancy and lactation’.Proceedings of the Nutrition Society 60: 497–504
4. Beattie JO (1992) Alcohol exposure and the fetus. European Journal of Clinical Nutrition 46 (Suppl. 1): 7–17
5. COT (Committee on Toxicity of Chemicals in Food, Consumer Products and the Environment) (2001) Statement on the Reproductive Effects of Caffeine.
6. DH (Department of Health) (1995) Sensible Drinking. The report of an inter-departmental working group. Department of Health:
7. London.Henderson L, Gregory J, Irving K et al. (2003b) The National Diet and Nutrition Survey: Adults Aged 19–64 years, Volume 3: Vitamin and mineral intake and urinary analytes. HMSO: London.
8. Javaid MK, Crozier SR, Harvey NC et al. (2006) Maternal vitamin D status during pregnancy and childhood bone mass at age 9 years: a longitudinal study. Lancet 367: 36–43.
9. Mukherjee RA, Hollins S, Abou-Saleh MT et al. (2005) Low level alcohol consumption and the fetus. British Medical Journal 330:375–6.
10. RCOG (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists) (1999) Alcohol Consumption in Pregnancy. RCOG: London.
11. Iqbal SJ, Kaddam I, Wassif W et al. (1994) Continuing clinically severevitamin D deficiency in Asians in the UK (Leicester). Postgraduate Medical Journal 70: 708–14.
12. FSA (Food Standards Agency) (2005b) When You’re Pregnant (nutritional advice for pregnant women).
13. Goldberg G (2002) Nutrition in pregnancy and lactation. In: Nutrition Through the Life Cycle (P Shetty ed.), pp. 63–90. Leatherhead Publishing: Leatherhead, UK.

  • Date 22 Απριλίου 2017
  • Tags Γενικά