Μαμά ώρα για φαγητό…

Μαμά ώρα για φαγητό…

Ένα σημαντικό μέρος της διατροφικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών αποτελεί η ώρα του φαγητού. Είναι αλήθεια ότι οι σωστές βάσεις για μια σωστή διατροφή και κατ’ επέκταση μιας υγιούς ανάπτυξης, ξεκινούν από πολύ μικρή ηλικία.

Τα παιδιά, επηρεάζονται πολύ πιο εύκολα από τα διάφορα διαφημιστικά τρικ που χρησιμοποιούν οι εταιρίες τροφίμων για την διαφήμιση τους. Ως εκ τούτου, δείχνουν να προτιμούν τα διαφημιζόμενα έτοιμα γεύματα (πχ. πατατάκια με σούπερ ήρωα, πολλά χρώματα κλπ) από το μαγειρευτό φαγητό. Αυτό αποτελεί ένα σοβαρό διατροφικό πρόβλημα, καθώς πολλά από τα τυποποιημένα προϊόντα, έχουν ελάχιστα θρεπτικά συστατικά και κάποια από αυτά μπορεί να είναι επιβλαβή, όπως πχ. αυτά που περιέχουν trans λιπαρά οξέα.

Για να αποφευχθεί αυτό δίνονται παρακάτω 10 συμβουλές:

  • Δημιουργήστε ένα ήρεμο περιβάλλον την ώρα του φαγητού, χωρίς φωνές και συγκρούσεις. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να συγκεντρωθεί στο γεύμα του και να ικανοποιήσει και τις πέντε αισθήσεις του πολύ καλύτερα.
  • Αποφύγετε την τηλεόραση, τη μουσική και γενικά οποιονδήποτε ήχο μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του παιδιού από τη λήψη της τροφής.
  • Υιοθετήστε τη συμμετοχή όλης της οικογένειας στην προετοιμασία του φαγητού. Αυτό μπορεί να ενθαρρύνει το παιδί να καταναλώσει πολύ πιο εύκολα την τροφή, μιας και αποτελεί δημιούργημά του και ενισχύει την δημιουργία προτύπων.
  • Συζητήστε κατά την ώρα του φαγητού για το πώς κύλησε η μέρα ή για το ίδιο το φαγητό. Αυτό βοηθάει στην ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της οικογένειας και συσφίγγει τις σχέσεις μεταξύ των μελών της.
  • Φροντίστε τα συνοδευτικά τρόφιμα να βρίσκονται κοντά στο παιδί ώστε να τα φτάνει μόνο του όπως η σαλάτα και το ψωμί. Αυτό συμβάλει στην ανεξαρτησία του παιδιού στην επιλογή της ποσότητας και τον συνδυασμό των γεύσεων που επιθυμεί.
  • Χρησιμοποιήστε παιδικά μαγειρικά σκεύη και σωστές μερίδες. Οι ποσότητες φαγητού που μπορεί να καταναλώσει ένα παιδί, είναι λιγότερες από αυτές των ενηλίκων. Έτσι τα παιδικά πιάτα, πιρούνια και κουτάλια το διευκολύνουν στην κατανάλωση του.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί, να κάθεται στο τραπέζι για το φαγητό και χωρίς πίεση χρόνου. Όταν αυτά τα δύο δεν συμβαίνουν, η προσοχή του παιδιού αποσπάται πολύ πιο εύκολα ενώ παράλληλα το παιδί αγχώνεται για το χρόνο της διαδικασίας λήψης τροφής. Αυτό μπορεί να το οδηγήσει στην υπερβολική κατανάλωση τροφής ή στην πλήρη άρνηση.
  • Ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία του παιδιού στο φαγητό. Οι γονείς θα πρέπει να σέβονται τις προτιμήσεις του παιδιού στην ποσότητα και στην γεύση που θα επιλέξει, δημιουργώντας έτσι τις δικές του διατροφικές συνήθειες.
  • Προσπαθήστε να είστε ελαστικοί με τον τρόπο που το παιδί χειρίζεται την τροφή του. Μέχρι να μάθει να τρώει και να χρησιμοποιεί τα σκεύη σωστά, μπορεί να λερώσει ή να λερωθεί. Μην το αποθαρρύνετε και θυμηθείτε ότι αυτό αποτελεί μέρος της διαδικασίας μάθησης.
  • Διερευνήστε αν το παιδί προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του περίγυρου διαμέσου της τροφής. Αυτό μπορεί να το καταλάβει ο γονιός είτε με την συνεχή άρνηση του παιδιού να καταναλώσει τροφή, είτε με την υπερβολική κατανάλωση τροφής είτε με την αλλοτριοφαγία (κατανάλωση μη βρώσιμων ουσιών όπως π.χ. χώμα). Η ύπαρξη ενός εξ αυτών, αποτελεί ένδειξη κάποιας συναισθηματικής ανασφάλειας.

Τέλος δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το ρόλο της διατροφικής συμπεριφοράς των ίδιων των γονιών στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών του παιδιού. Είναι φανερό πως ο γονιός, αποτελεί το ισχυρότερο πρότυπο για το παιδί και για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει αίσθημα ευθύνης απέναντι στην δημιουργία υγιεινών διατροφικών συμπεριφορών. Άλλωστε η υγιεινή διατροφή στην παιδική ηλικία συμβάλει σε μια υγιή ενήλικη ζωή.

  • Date 22 Απριλίου 2017
  • Tags Παιδική διατροφή