Διακοπές & Ισορροπημένη Διατροφή… Γίνεται;

Διακοπές & Ισορροπημένη Διατροφή… Γίνεται;

Αδιαμφισβήτητα οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν την καταλληλότερη περίοδο για σωματική και πνευματική ξεκούραση. Όλοι περιμένουμε τη στιγμή που θα απομακρυνθούμε λίγο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας για να χαλαρώσουμε και να αναζωογονηθούμε απολαμβάνοντας αξιοθέατα, εμπειρίες και γεύσεις από νέα μέρη. Πόσο συχνά όμως, μετά το γυρισμό μας, η χαρά των διακοπών επισκιάζεται από το νούμενο που μαρτυρά η ζυγαριά δηλώνοντας την αύξηση του σωματικού μας βάρους;
Αν κάτι τέτοιο είναι το πλέον σύνηθες φαινόμενο για εσάς συμβουλευτείτε τα παρακάτω tips που θα σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε ισορροπημένη διατροφή στην περίοδο των διακοπών δίχως τις δυσάρεστες εκπλήξεις του γυρισμού.

  • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις θερμιδικά πυκνές διατροφικές επιλογές. Μπορείτε να τα δοκιμάσετε όλα, αν ελέγχετε την ποσότητα που καταναλώνετε. Μπορείτε, παραδείγματος χάριν να αρκεστείτε σε μερικές μπουκίες από τις νόστιμες πίτες, να μοιραστείτε το επιδόρπιο ή να καταναλώνετε κάθε τρίτη ημέρα παγωτό.
  • Είναι γνωστό πως τα εστιατόρια έχουν την τάση να υπερμεγενθύνουν τις μερίδες που σερβίρουν. Καλό θα ήταν αυτό να το έχετε κατά νου και να προσαρμόζετε σωστά την παραγγελία σας. Σε περίπτωση που κάποια μερίδα έχει μεγάλο όγκο μοιραστείτε την. Είναι σημαντικό, ακόμη, να σταματάτε όταν αισθάνεστε κορεσμό και να μην συνεχίζετε την κατανάλωση φαγητού μόνο και μόνο «για την παρέα» ή γιατί «είναι κρίμα να μείνουν». Μην ξεχνάτε, επίσης, πως το φαγητό στα καταστήματα μαζικής εστίασης είναι συνήθως ιδιαίτερα επιβαρυντικό λόγω κρυφών λιπαρών και νατρίου.
  • Αποφύγετε τα μεγάλα γευμάτα. Αντί αυτού μοιράστε τις καταναλισκόμενες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας, και κάντε μικρά και συχνά γεύματα. Εφοδιαστείτε με θρεπτικά και πρακτικά τρόφιμα, (π.χ. 2 φρέσκα φρούτα ή λίγα κομμάτια αποξηραμένων φρούτων χωρίς ζάχαρη, 1 κλειστή χούφτα ξηρών καρπών, 1 κεσεδάκι γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, 1 μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης κτλ ) τα οποία θα μπορείτε να έχετε μαζί σας στη βόλτα ή την παραλία. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται ο κίνδυνος να κάνετε λάθος διατροφικές επιλογές επειδή πεινάτε.
  • Καταπιαστείτε καθημερινά με κάποια μορφή φυσικής δραστηριότητας που σας διασκεδάζει. Περπατήστε σε μονοπάτια, κολυμπήστε στη θάλασσα ή διασχίστε την πόλη με το ποδήλατο. Προτιμήστε τις ρακέτες, το beach volley ή τα θαλάσσια σπορ από το τάβλι στην ξαπλώστρα. Επιλέξτε κάτι που σας αρέσει και προσπαθήστε η χρονική διάρκεια της δραστηριότητας να ξεπερνά τα 30′.
  • Σημαντικό είναι να ελέγχετε και να κρατάτε μέτρια την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Μην ξεχνάτε πως είναι πηγή πολλών κενών θερμίδων ιδίως αν περιέχουν αναψυκτικά, χυμούς, σιρόπια, ζάχαρη κτλ.
  • Φροντίστε να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας με την απαραίτητη ποσότητα νερού καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Το νόημα των διακοπών είναι η αποφόρτιση από το στρες και η ενίσχυσή μας με δύναμη και όρεξη για μια δημιουργική σεζόν. Η πρότασή μας, λοιπόν, είναι να ξεκουραστείτε και να τα συνδυάσετε όλα με μέτρο και σύνεση! Καλές διακοπές!!

  • Date 22 Απριλίου 2017
  • Tags Γενικά