Μέθοδος Pilates

Μέθοδος Pilates

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα διαδεδομένη η μέθοδος pilates. Όμως, η μεγαλύτερη πλειοψηφία των ανθρώπων δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι αυτό , ποια τα οφέλη , ποιος ο λόγος να προτιμήσουμε αυτήν την μέθοδο εκγύμνασης και όχι κάποιον άλλο… ερωτήματα που θα απαντηθούν σε αυτό το άρθρο.

H μέθοδος pilates , είναι δημιούργημα του γερμανού Joseph Hubertus Pilates εξού και η ονομασία της. Γεννήθηκε το 1880 σε μία μικρή πόλη κοντά στο Dusseldorf της Γερμανίας. Ήταν ένα φιλάσθενο παιδί που υπέφερε από άσθμα, ραχίτιδα και ρευματικό πυρετό . Με αφορμή αυτήν την αδυναμία του αλλά και λόγω της ιδιότητας των γονιών του – ο πατέρας του βραβευμένος γυμναστής και η μητέρα του εναλλακτική γιατρός – ασχολήθηκε με την κίνηση αλλά και με το ανθρώπινο σώμα. Δημιούργησε μία σειρά ασκήσεων που αργότερα ονόμασε contrology ( μέθοδος του ελέγχου), ο τέλειος συντονισμός, δηλαδή, του σώματος , του μυαλού και του πνεύματος. Πολύ καθοριστικός συνδυασμός για την κατανόηση και την σωστή εκτέλεση της μεθόδου.

Το Pilates λοιπόν, είναι μία μέθοδος εκγύμνασης η οποία έχει σαν απώτερο σκοπό την δημιουργία ενός δυνατού και ελαστικού σώματος , απαλλαγμένο από αδυναμίες που οδηγούν σε χρόνιους τραυματισμούς . Πώς θα το καταφέρουμε αυτό; μέσω της κίνησης . Η κίνηση θεραπεύει και με την σωστή καθοδήγηση του δασκάλου, αρχίζει να διορθώνεται η στάση του σώματος. Με την ενδυνάμωση των κοιλιακών και των ραχιαίων η σπονδυλική στήλη αρχίζει να στηρίζεται καλύτερα, τα κυρτώματα της αποκτούν πιο φυσιολογικές καμπύλες και έτσι το σώμα αποσυμφορίζεται από τις πιέσεις της καθημερινότητας. Εκεί εντοπίζεται, σύμφωνα με τον Pilates, η πηγή των προβλημάτων μας. Στην αδύναμη και ανελαστική σπονδυλική μας στήλη.

Έχει πολλά οφέλη, όπως είναι η καλύτερη αναπνευστική ικανότητα και κυκλοφορία. Μέσω της συγκεκριμένης άσκησης συντονίζεται η αναπνοή με την κίνηση κάτι στο οποίο πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολία κατά την αθλητική τους δραστηριότητα. Βελτιώνεται η κιναισθησία μας, δηλαδή η ικανότητα αντίληψης της κίνησης μας, η στάση, η ισορροπία του σώματός μας καθώς και η υγεία των αρθρώσεων μας. Με αυτόν τον τρόπο το σώμα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, απόκτα άμεσα, δύναμη και ευλυγισία και καλύτερο συντονισμό κίνησης αφού συνδυάζουμε μυαλό, σώμα και πνεύμα.

Είναι μία ανεκτίμητη μορφή άσκησης, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά ως πολύτιμο βοήθημα στην εκγύμναση σε προπόνηση αθλητών, στην επανένταξη αθλητών μετά από τραυματισμούς αλλά ακόμα και αυτόνομα σαν αυτή καθεαυτή και μόνη μορφή εκγύμνασης. Και στις τρεις περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι εμφανή και για τον ίδιο τον ασκούμενο αλλά και από τρίτους.

Η μέθοδος Pilates μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε σε στρώματα (mat) είτε με ειδικά διαμορφωμένα όργανα (reformer, cadillac, high chair, wunda chair, ladder barrel). Στα στρώματα ο ασκούμενος δουλεύει στο έδαφος με το σώμα του καθώς επίσης και με διάφορα βοηθήματα-props όπως είναι μπάλες , magic circles, λάστιχα και foam rollers.

Στα όργανα, η μέθοδος είναι πιο ολοκληρωμένη. Ο ασκούμενος κατά διάρκεια μίας διδακτικής ώρας θα περάσει και από το στρώμα αλλά και από τουλάχιστον τρία όργανα. Τα μηχανήματα λειτουργούν με ελατήρια, δηλαδή με αντίσταση. Όπως έλεγε και ο Joseph « Σκέφτηκα, γιατί να χρησιμοποιώ την δύναμή μου; έτσι έφτιαξα ένα μηχάνημα που θα το έκανε για μένα. Αντιστέκεται στις κινήσεις σου με το σωστό τρόπο ώστε οι εσωτερικοί μυς να χρειάζεται να εργάζονται αντίθετα με αυτό. Έτσι μπορείς να συγκεντρωθείς στην κίνηση. Πρέπει πάντα να το κάνεις αργά και ήρεμα. Τότε όλο σου το σώμα συμμετέχει.»

Θα ήταν φρόνιμο λοιπόν, όποιος δεν έχει δοκιμάσει το Pilates, να το τολμήσει, καθώς είναι μία ασφαλής μέθοδος εκγύμνασης και απευθύνεται σε όλο τον κόσμο ανεξαιρέτως καλής ή κακής φυσικής κατάστασης. Με αυτόν τον τρόπο θα διαπιστώσετε και εσείς την αξία της.

Χαλίφε Ελεωνόρα
πτυχιούχος Τμηματος Επιστημης Φυσικής αγωγής και Αθλητισμού Αθήνας
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΑΤΟΧΟΣ του
POWER PILATES COMPREHENSIVE CERTIFICATION PROGRAM
Τηλ.: 6946 468736

  • Date 15 Μαΐου 2017
  • Tags Αθλητική Διατροφή, Γενικά