Βάζοντας εφικτούς στόχους

Βάζοντας εφικτούς στόχους

Από πού να ξεκινήσω;

Θέλετε να ακολουθήσετε ένα πιο ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής αλλά δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε; Δεν είστε οι μόνοι. Πολλοί λένε συχνά ότι «ξεκινάω διατροφή από Δευτέρα», βάζοντας πολύ μεγάλους, αόριστους και μακροπρόθεσμους στόχους. Τελικώς, το αποτέλεσμα που βλέπουμε συνήθως είναι ότι αυτή η Δευτέρα και οι επιθυμητές αλλαγές αναβάλλονται συνεχώς, ενώ στη χειρότερη κυριαρχεί αίσθημα απογοήτευσης και ανικανότητας σχετικά με το πρόγραμμα στη διατροφή.

Για να έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες για επιτυχία από αυτή τη Δευτέρα, μη βάζετε απλώς στόχους – κάντε συγκεκριμένα σχέδια. Αρχικά, θα πρέπει να σπάσετε τους μεγάλους στόχους σε μικρούς και συγκεκριμένους και να θέσετε επιμέρους βραχυπρόθεσμα πλάνα. Στη συνέχεια, παραθέστε σε μία λίστα μικρές ρεαλιστικές αλλαγές που ανταποκρίνονται στους στόχους σας. Είναι επίσης βοηθητικό να στοχεύετε σε συγκεκριμένα πράγματα κάθε φορά και να μην προσπαθείτε να κάνετε πολλές, μεγάλες αλλαγές ταυτοχρόνως γιατί είναι πιο πιθανό να κουραστείτε και να τα παρατήσετε.

Για παράδειγμα, ένας συχνός στόχος προς την ισορροπημένη διατροφή είναι: να τρώω περισσότερα λαχανικά. Αυτός ο γενικός στόχος παρότι πολύ σημαντικός, δεν είναι συγκεκριμένος. Για να γίνει πιο εύκολα επιτεύξιμος αλλά και διατηρήσιμος θα πρέπει να μεταφραστεί σε επιμέρους στόχους και συγκεκριμένες εφικτές δράσεις. Έτσι, ξεκινήστε προσπαθώντας να έχετε καθημερινά στο μεσημεριανό ή το βραδινό σας γεύμα, κάτι σε σαλατικό. Αν προηγουμένως δεν τρώγατε λαχανικά, ακόμα και ένα αγγούρι ή μία ντομάτα είναι μία πολύ καλή αρχή!

Όταν κάποιος αρχίζει και βελτιώνει βασικά σημεία της διατροφής του, πολύ συχνά παρατηρείται και απώλεια στο σωματικό βάρος. Ακόμα κι αν ο στόχος σας είναι πιο συγκεκριμένος σε σχέση με το βάρος σας, είναι προτιμότερο να βάζετε στόχους που να σχετίζονται με τις θετικές διατροφικές αλλαγές που μπορεί να κάνετε και τα κιλά…; θα ακολουθήσουν! Για πιο εξατομικευμένες οδηγίες απώλειας σωματικού βάρους, η συνεργασία και με ένα διαιτολόγο μπορεί να σας βοηθήσει πολύ σε αυτήν σας την προσπάθεια.

Όπως και για κάθε μεγάλη ή μικρή αλλαγή που κάνουμε, έτσι συμβαίνει και με τη διατροφή μας: χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Κάθε μικρό βήμα που κάνετε μετράει. Θα πρέπει να αφιερώνετε χρόνο κάθε εβδομάδα να αξιολογείτε την πρόοδό σας. Αναθεωρήστε και ανανεώστε το πλάνο σας, όπου χρειάζεται.

Τέλος, είναι σημαντικό κάθε φορά που κατακτάτε έναν από τους στόχους σας επιβραβεύστε τον εαυτό σας κάνοντας κάτι που σας ευχαριστεί, χωρίς αυτό να περιλαμβάνει φαγητό. Αν δεν καταφέρετε το επιθυμητό αποτέλεσμα μην απογοητεύεστε, απλώς εντοπίστε τα σημεία που μπορείτε να διορθώσετε και συνεχίστε την προσπάθεια την επόμενη μέρα ξεκινώντας από εκεί που είχατε μείνει.

  • Date 21 Απριλίου 2017
  • Tags Διατροφή και ψυχική υγεία