Διατροφή και ακμή

Διατροφή και ακμή

Η ακμή είναι ίσως η πιο συχνή νόσος της εφηβικής ηλικίας αν και μερικές φορές εμφανίζεται και κατά την ενήλικη ζωή. Η νόσος αυτή χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων οι οποίοι αφθονούν στο πρόσωπο, στη ράχη και στο στήθος. Ξεκινά, συνήθως, κατά τη διάρκεια της εφηβείας, όπου εμφανίζονται τα πρώτα αντιπαθητικά σπυράκια.

Κατά τη διάρκεια των ετών έχουν ενοχοποιηθεί πολλά τρόφιμα ή συστατικά αυτών για την παρουσία της ακμής, ωστόσο μετά από πολυετείς μελέτες τα τρόφιμα που φαίνεται να σχετίζονται περισσότερο είναι αυτά με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Επίσης, αρνητικά φαίνεται να επιδρούν τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α και ψευδαργύρου στον οργανισμό.

ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟΣpin2 ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Η συχνή κατανάλωση υδατανθράκων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη φαίνεται να σχετίζεται με την ανάπτυξη της ακμής. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό ότι η πρόσληψη τροφής με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να μεταβάλλει το απόθεμα του γλυκογόνου στους σμηγματογόνους αδένες, και αυτό μπορεί να είναι ένας περιοριστικός παράγοντας στην παραγωγή σμήγματος. Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένα σύστημα κατάταξης των τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες (ζυμαρικά, όσπρια, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά κ.ά.) και μας δείχνει πόσο αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, 2 με 3 ώρες μετά την κατανάλωσή τους, όσο υψηλότερος είναι, επομένως, σε ένα τρόφιμο, τόσο περισσότερο αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα μόλις το καταναλώσουμε. (1, 2)

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α
Άτομα με ακμή συνήθως έχουν χαμηλότερα επίπεδα και των δύο, και σε αυτά με σοβαρή ακμή τα επίπεδα είμαι ακόμη χαμηpinλότερα. Αυτό το εύρημα επιβεβαιώνει τη σημασία της βιταμίνης Α και του ψευδαργύρου στην αιτιολογία της ακμής. Για το λόγο αυτό, κάλο θα ήταν να εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο και βιταμίνη Α.(1)
Οι ημερήσιες απαιτούμενες ανάγκες ενός ενήλικου άντρα σε ψευδάργυρο είναι 11mg και σε βιταμίνη Α είναι 900μg. (5)

 

Μύθος φαίνεται να είναι ότι η σοκολάτα προκαλεί ακμή ή ότι την κάνει χειρότερη. Αντί αυτού, μια αντίδραση σε μια μπάρα σοκολάτας μπορεί να προέρχεται από άλλα συστατικά που αναμιγνύονται σε αυτή, όπως ξηροί καρποί ή γάλα. Καταλαβαίνουμε ,λοιπόν, ότι μία σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο (μαύρη σοκολάτα) και επομένως μικρή περιεκτικότητα σε γάλα δεν είναι πολύ πιθανόν να επιδεινώσει την κατάσταση της ακμής.(1)(3)

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η διατροφή αν και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, αυτός δεν παύει να είναι επικουρικός καθώς σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται πολύ αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή υπό την επιταγή του θεράποντα ιατρού.

Βιβλιογραφία:
1. Costa A, Lage D, Moises TA. Acne and diet: truth or myth? An Bras Dermatol. 2010 May-Jun;85(3):346-53.
2. Danby FW. Nutrition and acne. Clin Dermatol. 2010 Nov-Dec;28(6):598-604.
3. Davidovici BB, Wolf R. The role of diet in acne: facts and controversies. Clin Dermatol. 2010 Jan-Feb;28(1):12-6.
4. http://ndb.nal.usda.gov/ndb/search
5. «Διατροφή και Μεταβολισμός» Σύγγραμμα, Gropper S., Smith J., GroffJ.,2008, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ

  • Date 21 Απριλίου 2017
  • Tags Κλινική διατροφή