Αλλαγές στη διατροφή μου: Είμαι έτοιμος;

Αλλαγές στη διατροφή μου: Είμαι έτοιμος;

Σκέφτεστε ότι θα θέλετε να κάνετε μία αλλαγή στον τρόπο ζωής σας με σκοπό να ακολουθήσετε μία πιο ισορροπημένη διατροφή αλλά δεν το αποφασίζετε. Πιθανότατα έχετε προσπαθήσει και στο παρελθόν αλλά η προσπάθεια αυτή δεν κράτησε πολύ. Όλοι ξέρουμε ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στη σκέψη για αλλαγές και στην πραγματοποίησή τους. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό, πριν ξεκινήσετε μία προσπάθειά βελτίωσης της διατροφής σας, να σκεφτείτε κατά πόσο είστε έτοιμοι να κάνετε κάποιες από αυτές τις μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας.

Το να αναλογιστείτε αν και πότε θα είστε έτοιμος να δοκιμάσετε τις αλλαγές μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στο να καταφέρετε να τις πραγματοποιήσετε αλλά και να τις διατηρήσετε!

Κάθε φορά που κάποιος σκέφτεται να αλλάξει μία συνήθεια, υπάρχουν λόγοι που τον κινητοποιούν προς αυτήν την κατεύθυνση και λόγοι που τον εμποδίζουν να ξεκινήσει. Είναι λογικό και αναμενόμενο αν θέλετε να κάνετε πιο «σωστή διατροφή» ή να ρυθμίσετε το σωματικό σας βάρος, να σκέφτεστε και τα θετικά αλλά και τα αρνητικά που μπορεί να έχει η προσπάθεια αυτή. Οπότε, πριν αρχίσετε να ζυγίζετε το φαγητό ή το εαυτό σας, θα πρέπει πρώτα να ζυγίσετε τα δικά σας κίνητρα όπως μπορεί να είναι λόγοι υγείας, για την ευεξία ή για λόγους αισθητικούς, βεβαίως, είναι ακόμα πιο σημαντικό να σκεφτείτε τα εμπόδια που πιστεύετε ότι θα βρείτε στην πορεία σας. Αυτό που εμποδίζει κάποιον να κάνει αλλαγές μπορεί να είναι η δυσκολία να φτιάξει το πρόγραμμά του, ο φόβος ότι θα στερηθεί, η κούραση, ότι μαγειρεύει για πολλά άτομα στην οικογένεια, να αποθαρρύνεται από προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες κτλ.

Κοιτώντας τη ζυγαριά με τα κίνητρα και τα εμπόδια, αν αυτή κλίνει προς τη μεριά των κινήτρων, τότε μάλλον είναι καλή ώρα να ξεκινήσετε να κάνετε τις αλλαγές που θέλετε. Αντιθέτως, αν τα εμπόδια φαίνονται να είναι περισσότερα ή πιο σημαντικά, ίσως δεν είναι καλή ώρα να ξεκινήσετε αμέσως. Μήπως, ξανακoιτώντας τη ζυγαριά σας, υπάρχουν μικρές αλλαγές που μπορούν να ενισχύσουν τα κίνητρα ή και να ελαφρύνουν λίγο τα εμπόδια, ώστε να γείρει η ζυγαριά προς την αλλαγή; Βεβαίως, θα πρέπει να θυμάστε ότι για να κάνετε την αρχή για μία πιο ισορροπημένη διατροφή, δε χρειάζονται ριζικές αλλαγές. Ακόμα και μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά και στο μαγείρεμά σας, μπορούν να κάνουν ουσιαστική διαφορά τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο καθένας έχει διαφορετικές συνήθειες, τις δικές του μοναδικές δυνατότητες αλλά και ξεχωριστές ανάγκες. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει μία σωστή ή λάθος περίοδος για να ξεκινήσετε μια προσπάθεια, η κατάλληλη στιγμή είναι όταν εσείς νιώθετε έτοιμος για την αλλαγή! Βεβαίως, είναι αναμενόμενο ότι μπορεί να μην καταφέρετε να διατηρήσετε τις καινούριες συνήθεις με την πρώτη, μπορείτε όμως να μάθετε κάτι από κάθε προσπάθεια. Ξανακοιτάξτε τα κίνητρα και τα εμπόδια και ξαναπροσπαθήστε πάλι την επόμενη μέρα!

  • Date 21 Απριλίου 2017
  • Tags Διατροφή και ψυχική υγεία