Σωστή διατροφή και ποιότητα ζωής

Σωστή διατροφή και ποιότητα ζωής

Της Ελίνας Χαλόφτη

 

Σίγουρα έχεις αναρωτηθεί, ‘’Τι ρόλο μπορεί να παίζει το βάρος σε σχέση με έναν υγιεινό τρόπο διατροφής;’’

Όταν προσπαθείς να μειώσεις τις ποσότητες, να αντισταθείς στα γλυκά, να μην καταναλώσεις πολλά λιπαρά, αλλά ο δείκτης της ζυγαριάς μένει κολλημένος, απορείς τι μπορεί να φτάιει και τελικά τι κερδίζω από όλη αυτή την αλλαγή;

 

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κοινή πεποίθηση ότι η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση  είναι βασικοί παράγοντες υγείας. Έχει πλέον επιστημονικά τεκμηριωθεί ότι η ποιότητα της ζωής και η μακροβιότητα του ατόμου έχουν σχέση τόσο με τη διατροφή όσο και με την φυσική δραστηριότητα.

Ωστόσο, είναι συχνό φαινόμενο η διατροφή και η άσκηση να λαμβάνουν χώρο στη ζωη μας μόνο όταν υπάρχει στόχος για απώλεια βάρους.

Όμως, θα πρέπει να γίνει σαφές πως εκτός από το δείκτη της ζυγαριάς υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι να οδηγηθούμε προς μια σωστότερη διατροφή και αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, μετρώντας έτσι συνολικά οφέλη για την υγεία μας.

Κάποια από αυτά είναι η δύναμη, η ευεξία, η αεροβική αντοχή, τα επίπεδα χοληστερόλης και φυσικά η διάθεση μας. Αλλά τι ακριβώς συμβαίνει όταν όλα τα παραπάνω δεν συνάδουν με τα νουμερα στη ζυγαριά;

Σίγουρα οι αριθμοί δεν πρέπει να αποτελούν έναν λόγο απογοήτευσης. Ο αριθμός στην ζυγαριά θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένας ακόμη παράγοντας υγείας και όχι σαν ένα επιπλέον άγχος.

Εν το μεταξύ, έαν αισθάνεστε ότι διανύετε μια απογοητευτική περίοδο που παρόλες τις αλλαγές δεν έχετε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, ίσως είναι καιρός να δείτε τα συνολικά οφέλη και τις ενδέιξεις υγείας παρότι δεν υφίσταται απώλεια βάρους.
Ας δούμε πέντε σημεία- αποδείξεις ότι οι κόποι ποτέ δεν πάνε χαμένοι.

 

1. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ- ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΚΟΠΩΣΗ

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην διαδικασία απώλειας βάρους είναι η αύξηση της ενέργειας που καταναλώνεται στην προσπάθεια για αλλαγές.
Ακόμα και όταν η απώλεια βάρους επιβραδύνεται, έρευνες μας αποδεικνύουν πως η ενεργειακές καύσεις αυξάνονται συνεχώς.

Έτσι η άσκηση όχι μόνο ενισχύει τα βασικά επίπεδα ενέργειας, αλλά και μας ενισχύει απέναντι στην γρήγορη κόπωση.
Και ενώ αυτό συνήθως σχετίζεται με την απώλεια βάρους, τελικά βλέπουμε πως δεν καθορίζεται πλήρως από το πόσα κιλά θα χαθούν.
Για να το ελέγξετε αυτό δώστε προσοχή σε μικρές δοκιμές αντοχής όπως πόσα σκαλοπάτια μπορείτε να ανεβείτε πριν κομπιάσει η αναπνοή σας ή πόσο μπορείτε να αυξήσετε χρονικά μια βόλτα με τα πόδια.

 

2. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΥΓΕΙΑ

Προφανώς, η βελτίωση της υγείας δεν αφορά μόνο το σώμα. Η υγεία του εγκεφάλου παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο, είναι άλλωστε γνωστό το ‘’Νους Υγιής εν Σώματι Υγιεί’’.

Έρευνες μας αποδεικνύουν ότι η έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών μπορεί να επηρεάσει τις νοητικές μας λειτουργίες.

Μέσα από μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή σίγουρα θα παρατηρήσετε ότι έχετε περισσότερη πνευματική διαύγεια, καλύτερη μνήμη και αισθάνεστε εξυπνότεροι.

 

3. ΑΙΣΘΗΜΑ ΧΑΡΑΣ

Ποιος είναι ο λόγος να γίνεις υγιής αν δεν είσαι ευτυχισμένος;
Άλλωστε αυτά τα δύο πρέπει να είναι αλληλένδετα.

Καθώς βελτιώνεται η σωματική υγεία, βελτιώνεται και η διάθεσή.

Εύρενες μας αποδεικνύουν πως η προσκόλληση σε ένα πρόγραμμα διατροφής και άσκησης βελτιώνει σημαντικά το αίσθημα χαράς και ευτυχίας σε μόλις οκτώ εβδομάδες.

 

4. ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΡΕΞΗΣ

Η λογική λέει ότι εάν καίω περισσότερες θερμίδες μέσω της άσκησης, θα θελήσω να φάω περισσότερο.

Ωστόσο, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που συμβαδίζουν με μια συνεπή ρουτίνα άσκησης είναι στην πραγματικότητα πιθανότερο να τρώνε λιγότερο και να έχουν μειωμένη όρεξη μετά την ολοκλήρωση της φυσικής δραστηριότητας.

Η άσκηση μειώνει τις ορμόνες της πείνας και οδηγεί τους ασκούμενους να καταναλώσουν το ένα τρίτο λιγότερες θερμίδες, από εκείνους που κάνουν δίαιτα χωρίς άσκηση.

 

5. ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΡΕΚΟΡ

Η ικανότητα επίτευξης νέων στόχων είναι ίσως ο μεγαλύτερος δείκτης ότι η κατάσταση της υγείας έχει ήδη βελτιωθει, ακόμη και αν ο δείκτης της ζυγαριάς παραμένει κολλημένος.
Είναι πιο σημαντικό να δωθεί προσοχή σε αυτό που λέει το σώμα και το πνεύμα σε σχέση με τα αποτελέσματα της ζυγαριάς.
Εάν έχετε καταφέρει να περπατήσετε ή να τρέξετε ταχύτερα ή ευκολότερα, είστε σίγουρα στο σωστό δρόμο για καλύτερα επίπεδα υγείας.

 

Συμπερασματικά λοιπόν, θα λέγαμε πως με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, η σωστή διατροφή και η άσκηση αποτελούν βασικότατες συνιστώσες διατήρησης της υγείας του ανθρώπου.

Σε κάθε περίπτωση, οι παρεμβάσεις αυτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν την ηλικία και τις δυνατότητες του κάθε ατόμου και να αποσκοπούν στο να καταστήσουν την ισορροπημένη διατροφή και την φυσική δραστηριότητα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας.

Άλλωστε, αυτός που ξέρει να τρώει καλά δεν είναι αυτός που τρώει πολύ, αλλά αυτός που παρότι δεν αγνοεί τις απολαύσεις του φαγητού ξέρει να διαλέγει τις τροφές που θα τον βοηθήσουν να διατηρήσει την καλή του υγεία.

Αυτό μπορέι να επιτευχθέι μέσω της ισορροπημένης διατροφής, με βασική προϋπόθεση να γνωρίζουμε τις βασικές διατροφικές αρχές για μια καλή και υγιή ζωή. Χωρίς να θεωρείτε μοναδικός δείκτης υγείας, ο δείκτης της ζυγαριάς.

  • Date 10 Ιανουαρίου 2018
  • Tags Γενικά, Διατροφή και ψυχική υγεία, Ζωή και Υγεία