Λιποδιαλύτες. Μπορώ να χάσω τα περιττά κιλά;

Λιποδιαλύτες. Μπορώ να χάσω τα περιττά κιλά;

Του Σκουφά Ευστάθιου

 

Την τελευταία δεκαετία η βιομηχανία παραγωγής και αγοραστική δύναμη των διαιτητικών συμπληρωμάτων έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Ένας από τους βασικούς λόγους επιλογής είναι η απώλεια βάρους.

Γιατί όμως κάποιος που θέλει να απαλλαγεί από τα περιττά κιλά καταφεύγει στη λήψη συμπληρωμάτων απώλειας βάρους – λιποδιαλυτών; Κάποιος θα πει ότι τα οφέλη για την υγεία είναι πολλαπλά και, επομένως, αποτελεί ισχυρό κίνητρο για ένα υπέρβαρο ή παχύσαρκο άτομο. Πράγματι, μελέτες που έχουν εξετάσει τους λόγους λήψης συμπληρωμάτων σε άτομα με πρόβλημα βάρους δείχνουν ότι μεταξύ άλλων η βελτίωση της υγείας αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο. Ωστόσο, η ανάγκη για ένα «μαγικό χάπι» που στοχεύει στην άμεση απώλεια, το κοινωνικό στίγμα που συνοδεύει το υπερβάλλον βάρος, η εύκολη πρόσβαση χωρίς συνταγογράφηση, το χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με την τακτική επίσκεψη στο διατροφολόγο, ο βομβαρδισμός πληροφόρησης σχετικά με τα οφέλη των λιποδιαλυτών, η πεποίθηση ότι πρόκειται για «φυσικά» άρα και ασφαλή μέσα αλλά κυρίως η ανάγκη για μια εύκολη κι ανώδυνη λύση που δεν προϋποθέτει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή και άσκηση, είναι πολύ βασικοί μοχλοί κινητοποίησης για κάποιο άτομο που προσπαθεί να χάσει βάρος.

Πως λειτουργούν στο ανθρώπινο σώμα; Η θεωρία του μηχανισμού δράσης αυτών σκευασμάτων αφορά κυρίως στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού (δηλ, τις ημερήσιες θερμίδες που δαπανάμε), την αύξηση του κορεσμού και την ελάττωση της πείνας, την αύξηση της λιποδιάσπασης στο σώμα μας, τη μείωση της απορρόφησης των λιπαρών της διατροφής κα.

Είναι, τουλάχιστον, αποτελεσματικοί οι λιποδιαλύτες; Σε κάποιες περιπτώσεις, ο θεωρητικός μηχανισμός δράσης είναι βάσιμος, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της καρνιτίνης, που υπάρχει φυσιολογικά στο ανθρώπινο σώμα και διευκολύνει την «καύση» του λίπους. Ωστόσο, η αποκλειστική λήψη καρνιτίνης δεν αυξάνει τη λιποδιάλυση και την απώλεια βάρους. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι χωρίς τις απαιτούμενες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, κανένα διαιτητικό συμπλήρωμα δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό. Εξάλλου, αποτελεί κοινή παραδοχή (εταιρίες συμπληρωμάτων και επιστήμονες ερευνητές) ότι απαιτείται μια πολυπαραγοντική προσέγγιση (π.χ. διατροφή, φυσική δραστηριότητα, διακοπή του καπνίσματος) και «όχι απλά η λήψη μιας κάψουλας 3 φορές την ημέρα» για να έχουμε οφέλη, ανεξάρτητα αν αναφερόμαστε στην απώλεια βάρους ή οποιοδήποτε άλλο ισχυρισμό των συμπληρωμάτων. Μια γρήγορη αναζήτηση σε έγκυρες επιστημονικές πηγές αποκαλύπτει μεμονωμένες περιπτώσεις κλινικών μελετών που επιβεβαιώνουν αυτά που υπόσχονται οι λιποδιαλύτες, και τα οποία προέκυψαν όταν ικανοποιούνταν και η συνθήκη για πολυπαραγοντική προσέγγιση. Όταν, δηλαδή, οι εξεταζόμενοι ακολουθούσαν οδηγίες διατροφής ή/και άσκησης μαζί με τη λήψη συμπληρώματος. Όσο αφορά σε ευρήματα μελετών που εξέτασαν αποκλειστικά τη δράση των λιποδιαλυτών, τα αποτελέσματα είναι μάλλον απογοητευτικά.
Οι λιποδιαλύτες δεν αποτελούν πανάκεια για να χάσουμε εύκολα τα περιττά κιλά. Είναι σημαντικό να μην καταφεύγουμε στην απερίσκεπτη αγορά τους, καθώς πολλά σκευάσματα του εμπορίου δεν είναι πλήρως ελεγμένα από αρμόδιους φορείς και ελέγχεται η ασφάλειά τους για τη δημόσια υγεία. Η γνώμη ενός ειδικού επαγγελματία υγείας και διατροφής είναι απαραίτητη για την έγκυρη πληροφόρηση μας. Εξάλλου, μπορεί παράλληλα να βοηθήσει στην ενσωμάτωση αλλαγών στις συνήθειες διατροφής και άσκησης ώστε να κατακτήσουμε τους στόχους μας.

  • Date 6 Φεβρουαρίου 2018
  • Tags Αθλητική Διατροφή, Ζωή και Υγεία, Παχυσαρκία και απώλεια βάρους