Η αξία του πρωινού

Η αξία του πρωινού

Πριν από λίγες μέρες έκανα μια κουβέντα με μια φίλη για το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της διατροφής για την καλή υγεία του οργανισμού.

Εξηγούσα, λοιπόν, ότι είναι βασική αρχή να υπάρχουν γεύματα και snacks κατά τη διάρκεια της ημέρας, μια και η ίδια λόγω του βεβαρημένου καθημερινού της προγράμματος το είχε αμελήσει.

Πρόσθεσα, επίσης, ότι πρέπει να υπάρχει πρωινό γεύμα στην καθημερινότητά μας και εκεί ήρθε μια πολύ απλή και λογική ερώτηση: Γιατί; Τι μου προσφέρει το πρωινό;

Σκέφτηκα ότι πολλοί άνθρωποι όντως αγνοούν την αξία του πρωινού. Πολλοί το αποφεύγουν για λόγους βιασύνης, άλλοι δεν το έχουν κάνει συνήθεια, μερικοί θεωρούν ότι αποφεύγοντάς το, ίσως γλιτώσουν θερμίδες.

Τα οφέλη
Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη του πρωινού; Γιατί πρέπει να το εντάξουμε στην καθημερινότητά μας;

Στις ερωτήσεις αυτές έρχονται ως απάντηση διάφορες έρευνες που αποδεικνύουν τη σημαντικότητα του πρώτου γεύματος της ημέρας.

Ιδού λοιπόν πώς επιδρά στον οργανισμό μας:

✔ Η επιρροή του στο σωματικό βάρος
Πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι τα άτομα που έχουν εισαγάγει το πρωινό στην καθημερινή τους ζωή έχουν μικρότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ)¹, επομένως μικρότερο σωματικό βάρος, σε σύγκριση με αυτά που το παρακάμπτουν. Σύμφωνα με τις έρευνες αυτές, οι φυτικές ίνες και οι πρωτεΐνες του πρωινού μπορούν να περιορίσουν την όρεξη για κάποιο χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα.

✔ Περιορισμός των λιπαρών
Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωινού συνδέεται με κατανάλωση μικρότερου ποσοστού λίπους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί από το γεγονός ότι τα άτομα που τρώνε πρωινό, έχουν μπει στη διαδικασία να προσέχουν τη διατροφή τους, οπότε ελέγχουν καλύτερα και την κατανάλωση λιπών.

✔ Καλύτερη μνήμη
Έπειτα από επεξεργασία 47 ερευνών που είχαν θέμα το πρωινό, η Αμερικανική Διαιτολογική Ενωση κατέληξε ότι η γνωστική ικανότητα που συνδέεται με τη μνήμη ήταν καλύτερη στα άτομα που καταναλώνουν πρωινό.

✔ Η επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης
Η αποφυγή του πρωινού αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2013 στο American Journal of Clinical Nutrition.

Οφείλουμε λοιπόν να εντάξουμε το πρωινό γεύμα στην καθημερινότητά μας. Για να γίνει αυτό σωστά και υγιεινά πρέπει να περιέχει:

  • Δημητριακά ολικής άλεσης που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες.
  • Πολύσπορο ή ολικής άλεσης ψωμί, πλούσιο σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.
  • Πρωτεΐνες, όπως αυγό, γιαούρτι, γάλα χαμηλών λιπαρών, κεφίρ, ανθότυρο, ξηρούς καρπούς.
  • Φρούτα που μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα, αλλά και ως φυσικοί χυμοί ή smoothies.

✔ Συμβουλές για το πρωινό γεύμα
Ξεκινήστε την προετοιμασία του πρωινού από το προηγούμενο βράδυ.

Προσπαθήστε να είναι απλό και εύκολο. Αν δεν υπάρχει χρόνος να φάτε το πρωί, ετοιμάστε το και πάρτε το μαζί σας.

Απλές και γρήγορες επιλογές:

  • Γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης και φρούτο μέσα
  • Ψωμί με μέλι ή μαρμελάδα
  • Τοστ
  • Ψωμί, τυρί, ντομάτα
  • Ομελέτα ή βραστά αυγά με ψωμί
  • Κουλούρι Θεσσαλονίκης και γάλα
  • Φρυγανιές με μέλι και ταχίνι
    Ολες οι επιλογές είναι καλό να συνοδεύονται από φρούτα ή φυσικό χυμό.

Για το τέλος, θα αφήσω μια φράση που έλεγαν οι παλιότεροι, όπως ο παππούς μου. Οταν με έβλεπε να δυσκολεύομαι να κάνω μια χειρωνακτική εργασία, με ρωτούσε χαριτολογώντας: «Γιατί δεν έχεις δύναμη; Δεν έφαγες πρωινό;».

Κι όπως αποδεικνύεται, αυτή η απλή φράση έκρυβε από πίσω της επιστημονική επιβεβαίωση.

¹ Ο Δείκτης Μάζας Σώματος υπολογίζεται από τον λόγο του σωματικού βάρους του ατόμου προς το ύψος του υψωμένο εις το τετράγωνο (ΔΜΣ= Βάρος/Υψος2 ). Χρησιμοποιείται ευρέως από επιστήμονες της υγείας για να προσδιορίσει τη συχνότητα του ελλιπούς βάρους, του μεγάλου βάρους και της παχυσαρκίας.

  • Date 6 Απριλίου 2018
  • Tags Ζωή και Υγεία