Βιταμίνη C: ένα πολύτιμο αντιοξειδωτικό

Βιταμίνη C: ένα πολύτιμο αντιοξειδωτικό

Του διαιτολόγου Σωτηρίου Μάλαμα

 

Η βιταμίνη C ή αλλιώς ασκορβικό οξύ είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη γνωστή για το ρόλο της στην ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η πρόσληψή της γίνεται από διάφορες τροφές.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη δημιουργία και την αποκατάσταση των ιστών σε όλο το σώμα. Βοηθάει στην επούλωση των τραυμάτων και στην αποκατάσταση και διατήρηση των χόνδρων, των οστών, των δοντιών και του δέρματος.

Ως αντιοξειδωτικό καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Αυτή η δράση της μπορεί να συσχετιστεί σύμφωνα με κάποιες έρευνες με πρόληψη ή αντιμετώπιση κάποιων μορφών καρκίνου αλλά και καρδιοπαθειών. Επίσης, η πρόσληψη της συγκεκριμένης βιταμίνης σχετίζεται και με τη μειωμένη απώλεια χονδρικού ιστού στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Όσον αφορά την προσφορά της στην αντιμετώπιση των κρυολογημάτων, μπορεί να να μην βοηθάει στο να τα αποφύγουμε, αλλά σύμφωνα με διάφορες έρευνες η πρόσληψή της βιταμίνης C σε μεγάλες ποσότητες μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων ακόμα και στη μισή σε ορισμένα άτομα.

Οι πηγές της βιταμίνης C είναι πολύ περισσότερες από το κλασσικό χυμό πορτοκάλι που γνωρίζουμε οι περισσότεροι. Πολλά φρούτα και λαχανικά μας τροφοδοτούν με βιταμίνη C. Εκτός από τα γνωστά εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ), βιταμίνη C περιέχουν οι τομάτες, οι πράσινες και κόκκινες πιπεριές, τα ακτινίδια, οι φράουλες, το μπρόκολο, το κόκκινο (πιο πολύ) και το πράσινο λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι πατάτες, τα βατόμουρα κα. Κάτι που πρέπει να τονιστεί είναι ότι τα τρόφιμα χάνουν σημαντικό μέρος της βιταμίνης όταν θερμανθούν ή αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προσπαθήστε να φάτε τα φρούτα και τα λαχανικά ωμά και αν αυτό δεν είναι δυνατόν προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε το βράσιμο ή τη θέρμανση σε αυτά το λιγότερο δυνατό.

Είναι σημαντικό να προστεθεί ότι η βιταμίνη C βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου και με αυτόν τρόπο παίζει σημαντικό ρόλο στη διατροφή των χορτοφάγων. Η απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου (του σιδήρου που βρίσκεται σε φυτικές πηγές, όπως πχ. φασόλια, σπανάκι) αυξάνεται με την πρόσληψη της βιταμίνης C. Για αυτό το λόγο καλό είναι να συνδυάζονται αυτές οι τροφές. Πχ. μια σαλάτα με σπανάκι (που περιέχει σίδηρο) καλό θα ήταν να έχει και πιπεριές (που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C) για την καλύτερη πρόσληψη του πρώτου.

  • Date 13 Φεβρουαρίου 2018
  • Tags Βιταμίνες, Γενικά, Ζωή και Υγεία