Ο καφές δεν είναι μόνο απόλαυση

Ο καφές δεν είναι μόνο απόλαυση

Του διαιτολόγου Σωτηρίου Μάλαμα

 

Αδιαμφισβήτητα αποτελεί το πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο. Ολοι οι πολιτισμοί, σε Δύση και Ανατολή, Βορρά και Νότο, τον απολαμβάνουν καθημερινά. Συνήθως με αυτόν ξεκινάει η μέρα. Συνεχίζεται όμως η πόση του και καθόλη τη διάρκειά της. Πολλοί είναι αυτοί που τον προτιμούν και τις βραδινές ώρες, αν πρέπει να παραμείνουν ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο λόγος φυσικά για τον καφέ.

Τα είδη του ποικίλλουν: φραπές, ελληνικός, espresso, φίλτρου, στιγμιαίος – ανάλογα με την όρεξη, τις συνήθειες και την προσωπικότητα του καθενός.

Το συστατικό του καφέ, γνωστό τοις πάσι, είναι η καφεΐνη. Χάρη σ’ αυτήν οξύνονται οι γνωστικές ικανότητές μας. Σε αυτήν οφείλουμε την όξυνση της μνήμης, της προσοχής και της αντίληψής μας. Δεν είναι όμως και το μοναδικό συστατικό. Ο καφές είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο ρόφημα. Περιέχει περίπου χίλιες αρωματικές και εκατοντάδες βιοδραστικές ουσίες. Μία μερίδα καφές μάς προσφέρει μια ικανοποιητική ποσότητα αντιοξειδωτικών. Επίσης, περιέχει νιασίνη, κάλιο, βιταμίνη Ε και μαγνήσιο.

Σύμφωνα με μια έρευνα που κράτησε 20 χρόνια και συμμετείχαν 210.000 άνθρωποι, τα οφέλη του καφέ είναι πολλά. Η κατανάλωση του δημοφιλούς ροφήματος συμβαδίζει με μικρότερο ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακών και νευροεκφυλιστικών νοσημάτων. Στην ίδια έρευνα παρατηρείται και μικρότερη τάση αυτοκτονίας στα άτομα που καταναλώνουν καφέ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η ευεργετική δράση του δεν οφείλεται σε κάποια μεμονωμένα συστατικά του, αλλά στη συνδυαστική δράση πολλών από αυτά. Στις ευχάριστες εκπλήξεις της έρευνας είναι ότι τα οφέλη εμφανίζονται και στα ντεκαφεϊνέ ροφήματα. Δεν είναι λοιπόν μόνο η καφεΐνη, αλλά και όλα τα υπόλοιπα συστατικά που ασκούν θετική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Στις δυσκολίες της έρευνας ήταν οι κακές συνήθειες που συνοδεύουν την κατανάλωση καφέ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ομάδας, «τα οφέλη είναι πιο ξεκάθαρα και αποδεδειγμένα σε ανθρώπους που δεν καπνίζουν».

Με αφορμή αυτήν την παρατήρηση, θα μπορούσαμε να κάνουμε και κάποια σχόλια για τη νέα μόδα στον χώρο του καφέ. Πολλές αλυσίδες πώλησης καφέ, αλλά όχι μόνο, προσφέρουν προϊόντα του τα οποία εκτός από ζάχαρη μπορεί να περιέχουν σακχαρούχο γάλα, σαντιγί ή ακόμα και σιρόπια γεύσεων. Σε αυτήν την περίπτωση οι θερμίδες αυτού του ροφήματος που περιέχει και καφέ αυξάνονται κατά πολύ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θερμίδες ενός σκέτου καφέ είναι ελάχιστες.

Αυτό που θα πρέπει να προσεχθεί στην κατανάλωση του προσφιλούς ροφήματος είναι η ποσότητα καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι επιστήμονες υγείας έχουν θέσει τη μέγιστη προσλαμβανόμενη ποσότητα στα 200mg την ημέρα. Για να αντιληφθούμε το νούμερο, αρκεί να αναφερθεί ότι 180ml καφέ φίλτρου έχουν 180mg και ότι 30ml esspresso έχουν από 30 έως 50mg καφεΐνης.

Επωφεληθείτε, λοιπόν, από τα θετικά λειτουργικά συστατικά σε συνδυασμό με την απόλαυση. Ο καφές μάς τα προσφέρει και τα δύο.

  • Date 21 Δεκεμβρίου 2017
  • Tags Γενικά, Ζωή και Υγεία