Οι πρώτες τροφές του μωρού σας

Οι πρώτες τροφές του μωρού σας

Του Μιγδάνη Ιωάννη

Η εισαγωγή των στερεών τροφών στη διατροφή του βρέφους είναι μέγιστης σημασίας για τη φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού, αλλά και για την απόκτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών που θα το ακολουθούν στο μέλλον.

Πότε να ξεκινήσετε

Τους πρώτους 6 μήνες ζωής το βρέφος μπορεί να καταναλώνει αποκλειστικά μητρικό γάλα ή βρεφικό γάλα φόρμουλα, τα οποία είναι επαρκή για τη σωστή του ανάπτυξη.

Περίπου στους 6 μήνες το βρέφος χρειάζεται επιπλέον θρεπτικά συστατικά (κυρίως σίδηρο και ψευδάργυρο) που μπορεί να πάρει από το φαγητό σε συνδυασμό με το μητρικό γάλα ή το γάλα φόρμουλα.

Σημάδια ότι το μωρό σας είναι έτοιμο να ξεκινήσει στερεές τροφές:

• Μπορεί να καθίσει σε σωστή στάση με καλό έλεγχο στο να στηρίζει το κεφάλι του

• Θέλει να βάζει πράγματα στο στόμα του

• Δείχνει ενδιαφέρον για το φαγητό που παρακολουθεί να τρώνε οι άλλοι

• Εχει αυξημένη όρεξη, ζητάει πιο συχνά να το ταΐσετε

Οχι πολύ νωρίς (μην ξεκινάτε πριν από τους 4 μήνες), όχι πολύ αργά (ξεκινήστε περίπου στους 6 μήνες).

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει μιας τελευταίας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Pediatrics, η εισαγωγή στερεάς τροφής πριν από τους 4 μήνες συνδέθηκε με 6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για παιδική παχυσαρκία στην ηλικία των 3 ετών!

Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό κουτάλι ή αφήστε το μωρό σας να πάρει την τροφή με τα χέρια του.

Επιλέξτε από μια ποικιλία τροφών: Ξεκινήστε με δημητριακά (αρχικά ρυζάλευρο/κεχρί/καλαμποκάλευρο και αργότερα σιτάλευρο/βρώμη) μαζί με γάλα (μητρικό ή φόρμουλα), πολτοποιημένα φρούτα και λαχανικά, όπως μήλο, αχλάδι, μπανάνα, αβοκάντο, καρότο, πατάτα, γλυκοπατάτα, κολοκύθα ή κολοκυθάκια, μπρόκολο, και στη συνέχεια (7ο-12ο μήνα) προσθέστε σταδιακά μαλακό μαγειρεμένο κόκκινο κρέας και κοτόπουλο, ψάρι και αυγό.

Ξεκινήστε με την εισαγωγή ενός γεύματος (από 1-2 κουταλάκια του γλυκού φαγητό) και σιγά σιγά φτάστε τα τρία γεύματα την ημέρα, σύμφωνα με τη δεκτικότητα και τον κορεσμό του μωρού σας.

Δοκιμάστε ένα νέο φαγητό κάθε φορά.

Τα νέα τρόφιμα είναι σημαντικό να δίνονται με περίπου 3-4 μέρες κενό μεταξύ τους, ώστε να ανιχνεύονται πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις.

Τα πιο συχνά αλλεργιογόνα είναι το ασπράδι του αυγού, οι ξηροί καρποί και το ψάρι.

Εκτός από το φαγητό μην ξεχνάτε να προσφέρετε στο μωρό σας και νερό σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η ενυδάτωση του μωρού είναι πολύ σημαντική και αναγκαία.

Να πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν από την προετοιμασία του φαγητού και να χρησιμοποιείτε πάντα καθαρά σκεύη.

Να χαμογελάτε όταν προσφέρετε νέο φαγητό ώστε να είναι ευχάριστη εμπειρία, να είστε ευγενικοί, υπομονετικοί και να μη βιάζεστε.

Αν το μωρό απορρίπτει το φαγητό του, δοκιμάστε να του το προσφέρετε μια άλλη μέρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν του αρέσει.

Μην προσθέτετε αλάτι, ζάχαρη, μέλι ή άλλα γλυκαντικά στο φαγητό και τα ροφήματα.

Το μέλι, λόγω ενός μικροοργανισμού που περιέχει, μπορεί να προκαλέσει ένα είδος τροφικής δηλητηρίασης που ονομάζεται αλλαντίαση και είναι επικίνδυνη για τη ζωή των βρεφών.

Γι’ αυτόν τον λόγο η προσθήκη του στο διαιτολόγιο πρέπει να γίνεται μετά τον 1ο χρόνο ζωής.

Από 7-8 μηνών και έπειτα:

Από 6 έως 9 μηνών τα βρέφη ξεκινούν να μασάνε (ακόμη και χωρίς δόντια).

Εδώ μπορούν να δοκιμάσουν μεγαλύτερη ποικιλία τροφών και με διαφορετική υφή, όπως κιμά, καλομαγειρεμένο κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια, φρούτα και λαχανικά κομμένα σε μέτρια κομμάτια, μακαρόνια, ρύζι, ψωμί, τοστ, πολτοποιημένα όσπρια, όπως φακές, μπιζέλια, ρεβίθια, φασόλια, κους κους.

Το μωρό σας θα θέλει να αισθανθεί το φαγητό, θα παίξει με το φαγητό, θα το ζουλίξει, θα το ρίξει στο πάτωμα, να περιμένετε ότι θα τα κάνει χάλια, είναι ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνει για την τροφή.

Μην μπείτε στον πειρασμό να σκουπίσετε το μωρό σας κατά τη διάρκεια του γεύματος παρά μόνο μετά το τέλος αυτού.

Από τους 12 μήνες και έπειτα:

Μέχρι να γίνει 12 μηνών αποφύγετε να δώσετε στο παιδί αγελαδινό γάλα, μέλι, αλάτι, ζάχαρη, ξηρούς καρπούς, συκώτι, τόνο, σολομό και ξιφία.

Τα παιδιά όταν γίνουν ενός έτους μπορούν να τρώνε ό,τι τρώτε και εσείς.

Να θυμάστε ότι αποτελείτε παράδειγμα για το μικρό σας, οπότε οι δικές σας διατροφικές συνήθειες και απόψεις, όπως και των υπολοίπων που εμπλέκονται στην καθημερινότητά του (γιαγιά, παππούς, θεία κ.ά.) μπορούν να καθορίσουν τη στάση του απέναντι στο φαγητό για όλα τα επόμενα χρόνια της ζωής του.

Απαραίτητα συστατικά για τους γονείς:

• Υπομονή

• Χαλαρή ατμόσφαιρα

• Σαλιάρα για το μωρό

• Καλή αίσθηση του χιούμορ

  • Date 8 Δεκεμβρίου 2017
  • Tags Ζωή και Υγεία, Παιδική διατροφή