Έναν καφέ παρακαλώ!

Έναν καφέ παρακαλώ!

Του διαιτολόγου Σωτηρίου Μάλαμα

 

Αν νομίζετε ότι ο καφές μας δίνει μόνο την καφεΐνη για να ξυπνήσουμε, τότε είστε γελασμένοι. Ο καφές δεν οξύνει μόνο τις γνωστικές μας ικανότητες (μνήμη, προσοχή, αντίληψη) αλλά σε ένα βαθμό θωρακίζει και τον οργανισμό μας.

Η ποσότητα του καφέ που καταναλώνουμε καθημερινά δίνει μια ικανοποιητική ποσότητα αντιοξειδωτικών. Εκτός από αυτά περιέχει νιασίνη, ριβοφλαβίνη, κάλιο και μαγνήσιο. Μία κούπα ροφήματος καφέ (περίπου δηλαδή 10γρ καφέ) καλύπτουν το 2% σε νιασίνη, 11% σε ριβοφλαβίνη, 3% σε κάλιο και 2% σε μαγνήσιο των ημερησίων αναγκών. Οι πολυφαινόλες του καφέ καθώς και το μαγνήσιο που περιέχει βοηθάνε στη ρύθμιση των επιπέδων της ινσουλίνης στον οργανισμό και σύμφωνα με έρευνες οι τακτικοί καταναλωτές του δημοφιλούς ροφήματος εμφανίζουν μικρότερο ποσοστό εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Συμπληρωματικά ο καφές περιέχει πάνω 1000 αρωματικές ενώσεις οι οποίες του δίνουν το ξεχωριστό άρωμα και γεύση.

Βέβαια με την προσθήκη γάλακτος (πολλές φορές ζαχαρούχου) ή αφρόγαλου σε συνδυασμό με μια ικανοποιητική ποσότητα ζάχαρης, ο καφές γίνεται μια θερμιδική «μπόμπα».Για να μην αναφέρουμε τη βιομηχανία των υπερεθνικών αλυσίδων που προσθέτουν στον καφέ από ζαχαρούχο γάλα μέχρι σιρόπια με γεύσεις. Θα μπορούσαμε να τα αποκαλέσουμε γλυκά σε υγρή μορφή. Για παράδειγμα, ο “φραπουτσίνο” -ο οποίος μόνο καφές δεν είναι- είναι της τάξης των 500 θερμίδων…

Από την άλλη η προσθήκη κανέλας σε ορισμένους καφέδες θεωρείται ευεργετική καθώς και αυτή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες.

Αυτό που θα πρέπει βέβαια να προσεχθεί είναι η κατανάλωση καφέ στις εγκύους. Η μέγιστη προσλαμβανόμενη ποσότητα καφεΐνης που συνιστάται σε αυτήν την περίπτωση είναι στα 200 mg την ημέρα. (μια κούπα 180ml καφέ φίλτρου έχει 180mg– ένα φλιτζάνι 30ml καφέ esspresso έχει από 30 έως 50mg-ο ελληνικός καφές γύρω στα 40mg

Το δημοφιλές ρόφημα είναι από διατροφικής απόψεως ασφαλές και ωφέλιμο για τον οργανισμό μας. Η υπερένταση και ο εκνευρισμός που πιθανώς εντείνεται από τον καφέ, φαίνεται να είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και όχι αποτελέσματα αυτού. Φυσικά, όπως με τα πάντα στη ζωή, καταναλώστε με μέτρο.

Πηγές

  • “Changes in coffee intake and subsequent risk of type 2 diabetes: three large cohorts of US men and women,” Shilpa N. Bhupathiraju, An Pan, JoAnn E. Manson, Walter C. Willett, Rob M. van Dam, Frank B. Hu, Diabetologia, online April 24, 2014, DOI 10.1007/s00125-014-3235-7
  • Coffee, diabetes, and weight control1,2 James A Greenberg, Carol N Boozer, and Allan Geliebter Am J Clin Nutr October 2006 vol. 84 no. 4 682-693
  • www.diabetes.co.uk
  • Date 21 Απριλίου 2017
  • Tags Βιταμίνες, Γενικά