Ο Δούρειος Ίππος “Beach body”

Ο Δούρειος Ίππος “Beach body”

Του Δρ. Κανελλάκη Σπυρίδωνα, διαιτολόγου, ψυχολόγου

Σε ένα μια πολύ εύστοχη πρόταση ο Καρλ Γιουνγκ είπε “Το όραμά σου θα γίνει ξεκάθαρο μόνο όταν μπορείς να κοιτάς στην καρδιά σου. Αυτός που κοιτά έξω ονειροπολεί, αυτός που κοιτά μέσα του ξυπνά”.

Στο σύγχρονο περιβάλλον η επιρροή από τα μέσα επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης είναι έντονη. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην επιθυμία πολλών για απώλεια βάρους εν όψη του καλοκαιριού, για την απόκτηση του περίφημου “Beach body”. Έτσι και το, πολλές φορές φκιασιδωμένο και επεξεργασμένο, είδωλο στον τύπο ή στο διαδίκτυο απαρτιώνει το όνειρο για το “beach body”. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ένα όνειρο καταδικασμένο να μείνει όνειρο, είτε γιατί κάποιες φορές δεν είναι εφικτό, είτε γιατί τις περισσότερες φορές δεν είναι αυτό που πραγματικά κάποιος επιθυμεί. Αυτό είναι λογικό, οι άνθρωποι, έχουν πολύ περισσότερο περιεχόμενο και αξία από μια τεχνητή και εξωτερικά επιβεβλημένη εικόνα. Με άλλα λόγια το κίνητρο αυτό δεν είναι ένα προσωπικό και γνήσιο κίνητρο αλλά ένας δούρειος ίππος που φυτεύεται σαν ξένο σώμα μέσα μας. Με άλλα λόγια η προβολή μιας εικόνας ως κοινωνικά αποδεκτή και αρεστή φυτεύεται μέσα μας και η ανάγκη μας για αποδοχή από το κοινωνικό σύνολο μας την επιβάλλει.

Κατά συνέπεια για τους περισσότερους  ανθρώπους η κατάκτηση μια τέτοιας εικόνας δεν είναι κάτι πηγαίο και πραγματικά δική τους ανάγκη. Πιθανά για αυτό και δεν το έχουν ήδη, ή “άφησαν” το εαυτό τους και την εικόνα τους. Από ψυχαναλυτική πλευρά η εικόνα μας δηλώνει πολλά πράγματα για εμάς. Δεν είναι λίγες οι φορές που επιδιώκουμε μια εικόνα γιατί μας ανακουφίζει από ένα φόβο ή αλλιώς μας προστατεύει από κάτι. Το αυξημένο σωματικό βάρος μπορεί να αποτελεί ένα τοίχος προστασίας, όπως για παράδειγμα σε ένα άτομο που κακοποιήθηκε, ένδειξη καταπιεσμένου συναισθήματος, ή και να εκφράζει μια ανάγκη για κάτι άλλο, όπως η ανάγκη για προβολή υπερβολικής αρρενωπότητας σε ένα αθλητή σωματοδομικής στα πλαίσια μια ναρκισσιστικής έκφρασης.

Σε κάθε περίπτωση, η ενδοσκόπηση με στόχο τη λύση του υποκείμενου συμπλέγματος μπορεί να ενισχύσει τα κίνητρα του ατόμου για ένα πιο υγειές σώμα και μια επιτυχημένη προσπάθεια, όχι προς την επιβεβλημένη κατεύθυνση της εικόνας που επιβάλλει τα μίντια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά προς την πραγματική ανάγκη του ατόμου να φροντίσει τον εαυτό του.

Αν κάποιος αγαπήσει τον εαυτό του, αναγνωρίσει τις πραγματικές ανάγκες και τα θέλω του, τότε αφενός θωρακίζεται απέναντι στους δούρειους ίππους και αφετέρου δύναται να κάνει αλλαγές ουσιαστικές και μόνιμες. Τότε και μόνο τότε δε θα τον νοιάζει η φτηνή έννοια του “beach body”, αλλά η εσωτερική και εξωτερική ισορροπία.

  • Date 29 Ιουνίου 2020
  • Tags Διατροφή και ψυχική υγεία