Η Μαρία Κανάκη γεννήθηκε στην Αθήνα και απέκτησε το βασικό της πτυχίο στην Βιοχημεία
και Βιοτεχνολογία από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το έτος 2009. Συνέχισε τις βασικές
σπουδές της στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας στην Επιστήμη της Διατροφής και Διαιτολογίας από όπου
και αποφοίτησε το 2013. Τέλος, τον Μάιο του 2017 απέκτησε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα
από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Από την έναρξη των σπουδών της έως και σήμερα έχει ασχοληθεί ερευνητικά με την
επίδραση φαινολικών ενώσεων στο ένζυμο καταλάση, συγγραφή ενημέρωσης κοινού για την
ισορροπημένη διατροφή στην παιδική ηλικία, διατροφική αξιολόγηση σε υπερήλικους
ασθενείς που αναρρώνουν από αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, διατροφική αξιολόγηση
μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών σε σχέση με την οστεοπόρωση, τον προσδιορισμό του
γλυκαιμικού δείκτη σε βιολειτουργικό τρόφιμο του εμπορίου, τη λειτουργική κατάσταση και
κατάσταση θρέψης σε ογκολογικούς ασθενείς. Στα πλαίσια φοιτητικής απασχόλησης
εργάστηκε ως βοηθός του εργαστηρίου Βιοχημείας και του εργαστηρίου Μικροβιολογίας
τροφίμων του Τ.Ε.Ι. Διατροφής και Διαιτολογίας Θεσσαλίας.
Εργασίες της, στα παραπάνω αντικείμενα, έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά
περιοδικά με κριτές, ενώ έχει παρουσιάσει εργασία της σε Πανελλήνιο Συνέδριο Διαιτολογίας.
Από το 2015 μέχρι και σήμερα εργάζεται σε πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία όπου
αξιοποιούνται ισάξια τα βασικά της πτυχία ενώ παράλληλα συνεργάζεται με ιδιωτικό
διαιτολογικό γραφείο στη Λάρισα.