Πέμπτη, Σεπτέμβριος 21, 2017

Κατανοώντας τη στέρηση

sterisi

 Ποιες είναι οι συνέπειες της αυστηρής δίαιτας ή της συνεχούς προσπάθειας να αποφύγετε κάποια τρόφιμα επειδή είναι "παχυντικά";

Φανταστείτε το παρακάτω σενάριο για να σας βοηθήσει να καταλάβετε κάποιες από τις άμεσες συναισθηματικές επιδράσεις της στέρησης που μπορούν να δημιουργηθούν εξαιτίας των αυστηρών διαιτών και των άκαμπτων διατροφικών κανόνων.

Περισσότερα...

Βάζοντας εφικτούς στόχους

stoxos

Από πού να ξεκινήσω;

Θέλετε να ακολουθήσετε ένα πιο ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής αλλά δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε; Δεν είστε οι μόνοι. Πολλοί λένε συχνά ότι «ξεκινάω διατροφή από Δευτέρα», βάζοντας πολύ μεγάλους, αόριστους και μακροπρόθεσμους στόχους. Τελικώς, το αποτέλεσμα που βλέπουμε συνήθως είναι ότι αυτή η Δευτέρα και οι επιθυμητές αλλαγές αναβάλλονται συνεχώς, ενώ στη χειρότερη κυριαρχεί αίσθημα απογοήτευσης και ανικανότητας σχετικά με το πρόγραμμα στη διατροφή.

Περισσότερα...

Αλλαγές στη διατροφή μου: Είμαι έτοιμος;

013 13 0001

Σκέφτεστε ότι θα θέλετε να κάνετε μία αλλαγή στον τρόπο ζωής σας με σκοπό να ακολουθήσετε μία πιο ισορροπημένη διατροφή αλλά δεν το αποφασίζετε. Πιθανότατα έχετε προσπαθήσει και στο παρελθόν αλλά η προσπάθεια αυτή δεν κράτησε πολύ. Όλοι ξέρουμε ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στη σκέψη για αλλαγές και στην πραγματοποίησή τους. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό, πριν ξεκινήσετε μία προσπάθειά βελτίωσης της διατροφής σας, να σκεφτείτε κατά πόσο είστε έτοιμοι να κάνετε κάποιες από αυτές τις μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας.

Περισσότερα...

Η αρετή του Αριστοτέλη και η πείνα μου

IMG 5944

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη η ευτυχία είναι συνυφασμένη με την αρετή και η αρετή είναι πάντα η μεσότητα ανάμεσα σε δύο άκρα. Έτσι, σύμφωνα με τη θεωρία του αυτή, για να επιτύχουμε την αρετή στο φαγητό –όπως και σε όλα- ο Αριστοτέλης προτείνει μεταξύ έλλειψης και υπερβολής να ακολουθούμε πάντα τη μέση οδό καθώς, ευτυχισμένος –όπως λέει – δεν είναι εκείνος που όταν καθίσει να φάει, τρώει τόσο πολύ ώστε να βαρυστομαχιάσει, ούτε αυτός που τρώει τόσο λίγο ώστε να εξακολουθήσει να πεινά.

Περισσότερα...

Η ζυγαριά, η πλανεύτρα

zugaria-planeftra

Η συστηματική αυτοπαρακολουθήση του σωματικού βάρους μέσω της ζύγισης φαίνεται ότι μπορεί να λειτουργήσει πολύ βοηθητικά στην απώλεια βάρους αλλά και στο μετέπειτα -συχνά δυσκολότερο εγχείρημα- της διατήρησης του χαμένου βάρους. Όμως, ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιεί κάποιος τη ζυγαριά μπορεί να τη μετατρέψει από έναν υποστηρικτικό «συνοδοιπόρο» σε αδυσώπητο εχθρό και, ενίοτε, σαμποτέρ. Ποιοι είναι αυτοί οι τρόποι ζυγίσματος που μπορεί να κάνουν τελικώς δυσλειτουργική τη χρήση ζυγαριάς;

Περισσότερα...

Σελίδα 1 από 2